Home Blog 2018… pre niektorých koniec, pre iných začiatok

2018… pre niektorých koniec, pre iných začiatok

by Michal Pokrivka

Tenisový tréner Ján Solčáni sa dnes vo svojom blogu pozerá smerom dopredu, na sezónu 2018. Tá prinesie viacero noviniek doma i v zahraničí.

Dominik Hrbatý novým kapitánom slovenského DC tímu?

Tá najlepšia, ale aj očakávaná voľba # veľké hráčske skúsenosti a úspechy v tejto súťaži # stará škola – tvrdý prístup – disciplína – nasadenie – motivácia pre mladých hráčov # uvidíme nové konflikty a mediálne prestrelky v tíme? V každom prípade je to pre slovenský tenis zaujímavá a vítaná zmena.

Nové pravidlá už na Australian Open?

Kratšie rozohrávky – menej nasadených hráčov – zranení hráči zákaz nastúpiť do prvého kola – pokuty za „odflaknutý“ výkon # súhlasím # pre diváka to ale nie sú žiadne veľké zmeny # nudní Angličania (Wimbledon) „stopli“ návrh na povolený koučing počas zápasu, ktorý by bol aspoň pre mňa určite tou najzaujímavejšou zmenou # juniorom naopak ITF schválila trénovanie na kurte počas zápasu – po vzore univerzitného tenisu v USA juniorom taktiež zaniká možnosť opakovať servis a po dotknutí loptičky so sieťou budú musieť pokračovať v hre („no let“).

Sezóna 2018 za dverami?

Serena zasadne znovu na trón alebo ukončí kariéru # bolestivá a konečná sezóna pre Federera. Rozlúčime sa s týmto velikánom? # Djokovič je vyhladnutý (nepíšem o jeho diéte). Zasadne znovu na trón? # Nadal v top 3 # Murray a Raonič sú „tam“, len ich až tak nevidno # postupný príchod mladíkov a nových tvárí, ktorým stále ešte chýbajú potrebné skúsenosti a vyrovnanosť výkonov # 2017 patril tým skúsenejším. Začne sa v 2018 mladým Slovenkám konečne …a opäť dariť?

Osobný komentár do nového roka

91/19 je ATP renking a vek sympatického a skromného gréckeho mladíka. Stefanos Tsitsipas je meno, ktoré majte na pamäti. Bude stúpať najvyššie ako sa len dá. Spoznal som ho pred pár rokmi ešte ako juniora a hneď som manželke povedal, že tento chlapec raz bude v top 10. Podobne som to v 2012 predpovedal Belinde Benčičovej a Dominicovi Thiemovi. Všetci traja totižto zdieľajú podobný príbeh. Vytrvalosť, obeta a neustála podpora (niekedy aj tvrdá ruka) od svojich rodičov. Presnejšie otcov a trénerov v jednom. Na ceste do prvej stovky stál pri Dominicovi (skromnom a pracovitom Rakúšanovi) aj jeho otec-tréner Wolfgang Thiem. Belindin otec Ivan Benčič sa taktiež pretransformoval z otca na rodiča-trénera. A nie je to inak ani u Apostolosa Tsitsipasa, ktorý je celý čas na cestách so svojím synom Stefanosom.

Príbehy Alexandra a Mischu Zverevovcov, Marie Šarapovovej, sestier Williamsových a mnohých ďalších top hráčov je skoro identický. V profesionálnom tenise sa podľa overenej historickej tabuľky inak vrchol dosiahnuť asi ani nedá. Koľko rodičov si ale môže dovoliť investovať všetok svoj pracovný aj voľný čas a toľko peňazí? Navyše, aký efekt má tento proces na celú rodinu? Tenis je síce krásny šport, ale je to aj droga, od ktorej sa stávajú závislí hlavne rodičia. Akonáhle im začne kolovať v krvi, k tomu sa pridá aj par prvých víťazstiev ich ratolestí, situácia sa často dostáva mimo kontrolu a triezvy úsudok ide bokom.

Hráči, ktorí vyrastajú a cestujú po svete sami, či s trénermi, sú na druhej strane scestovanejší a sebestačnejší. Majú väčší nadhľad, mnoho zážitkov a lepšie orientačné schopnosti. Ďalšou devízou sú dôležité kontakty, pomocné pri hľadaní budúcej práce. Prípadné štipendium na univerzite v USA. V tomto prípade sa investície určite oplatili. Nevýhodou je to, že keď na nich nik poriadne nedozerá, väčšinou sa ich cestička zvrtne iným smerom aký by bol potrebný k dosiahnutiu tých najvyšších mét. Bočných vplyvov a rozptýlení je v dnešnom svete nekonečne veľa.

Je tu avšak aj opačná strana mince. Momentálne pomáham niekoľkým hráčom a hráčkam, ktorí cestujú po turnajoch a akadémiách so svojím otcom v úlohe trénera-manažéra aj vo veku 30 rokov. Veľa z nich, a to hlavne na okruhu WTA, sa vďaka tomu neskôr stáva sociálnymi zombiami. Zrazu, po kariére, sa len veľmi ťažko adaptujú na normálny život. Celý čas totižto trávili čas po hoteloch, s rodičom, ktorý im riadil život a všetko vybavoval za nich. Po dovŕšení 18 rokov hráča, sa zo skúseností mnoho z týchto rodičovsko-trénerských vzťahov nakoniec aj tak z rôznych dôvodov rozpadáva a hráč sa osamostatní.

Aj toto je život profesionálnych tenistov, ktorých vidí fanúšik v televízii dvíhať trofeje nad hlavu.

Akokoľvek, rok 2018 bude s raketou v ruke určite vzrušujúci a teším sa naň.

Bio trénera Jána Solčániho

V tomto blogu sa slovenský tenisový tréner Ján Solčáni, dlhodobo pôsobiaci v zahraničí, s vami podelí o bohaté skúsenosti nadobudnuté počas trénerskej kariéry, ktorá bola a je naozaj veľmi pestrá. Už ako 37-ročný pôsobil na 4  kontinentoch a v 9 rôznych krajinách. Pracoval a pracuje ako tréner či technický poradca s mnohými hráčmi, ktorí reprezentujú svoje krajiny v Davis Cupe, Fed Cupe, a juniorských národných mužstvách. Pre ilustráciu spomenieme maďarskú mužskú a bývalú juniorskú svetovú jednotku Mártona Fucsovicsa, novozélandského deblistu Marcusa Daniella, Bulharku Diu Jevtimovovú, slávneho Američana Jana-Michaela Gambilla, čínskych reprezentantov Wu Ti a Čou Ji-miao a ďalších juniorských reprezentantov zo Švajčiarska, Srbska, Poľska, Chorvátska, Ukrajiny, či Indie. Ján písal metodické články do mesačníka Slovenský tenis, švajčiarskeho mesačníka Smash, čínskeho tenisového magazínu a v roku 2010 vydal knihu Tenista – Profil tenisového hráča. Momentálne je Ján jedným z najvyhľadávanejších technických expertov a analytikov.

Podobné články

Pridajte komentár

Leave a Comment

20 − three =